با توجه به اینکه صنعت دیجیتال بسیار گسترده است، امکان دارد برای برخی از افراد که به دنبال یافتن جایگاه خود در این صنعت هستند، کسب اطلاعات در این زمینه کمی چالش برانگیز باشد. یک دیجیتال مارکتر باید بر بازاریابی محتوا، ابزارهای تحلیل و تجزیه داده و سئو و بهینهسازی وبسایت تسلط کافی داشته باشد. بازار کار دیجیتال مارکتینگ از رقابت بسیاری برخوردار است؛ اما از طرف دیگر بازار جهانی نیز به بازاریابانی که از مهارتهای دیجیتال مارکتینگ کافی برخوردار باشند، احتیاج دارد. بنابراین، نیازی به نگرانی نیست و لزومی ندارد که فکر کنید این صنعت ممکن است زمانی به نیروی بیشتر احتیاج نداشته باشد. اگر تمایل دارید تا به عنوان یک دیجیتال مارکتر وارد این فضا شوید؛ اما نمیدانید باید از کجا شروع کنید یا نیاز دارید چه اطلاعاتی را کسب نمائید، ما در این مقاله از صفر تا صد دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار را برای شما شرح خواهیم داد.
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
بازاریابی به وسیله ابزارهای دیجیتالی و در فضای مجازی را، دیجیتال مارکتینگ میگویند. البته، دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار تنها در فضاهای مجازی و ابزارهای آنلاین خلاصه نمیشود، بلکه شما هر فضای دیجیتالی را که در نظر داشته باشید، میتوان آن را به ابزاری برای دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار تبدیل کرد. شروع دیجیتال مارکتینگ و استفاده از آن توسط کسب و کارهای متفاوت، سبب شد تا شرایط اقتصادی دنیا دستخوش تحول بسیاری شود.
اولین نمونههای دیجیتال مارکتینگ را میتوان در تبلیغات رادیویی سالهای 1900 میلادی مشاهده کرد. از زمانی که رادیو و تلویزیون در زندگی افراد نقشی پررنگتر به خود گرفتند، دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار مسیر رشد صعودی خود را آغاز کرد. البته، امروزه دیجیتال مارکتینگ دیگر به تلویزیون و رادیو محدود نمیگردد؛ بلکه استراتژیهای متفاوتی را شامل میشود و با پیشرفت بیشتر تکنولوژی، در حال تجربه کردن شکلهای متفاوتی است.
از مهمترین عوامل پیشرفت و رشد دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار، میتوان به اینترنت اشاره کرد؛ زیرا این فناوری باعث شد تا مرز میان محدودیتهای مکانی و زمانی از بین برود. ارتباطی که امروزه انسانها میتوانند با یکدیگر داشته باشند، به واسطه وجود اینترنت به صورت نامحدود درآمده است. در پی این مسئله، کسب و کارها نیز از دستاوردهای حوزه دیجیتال مارکتینگ آن، نهایت استفاده را میبرند. امروزه تقریبا هیچ کسب و کاری را پیدا نمیکنید که در یکی از شبکههای اجتماعی عضو نباشد، وبسایت نداشته باشد یا از تبلیغات صوتی و تصویری استفاده نکرده باشد.
اینترنت و دیجیتال مارکتینگ؛ مکمل یکدیگر
سوالی که در این خصوص ایجاد میشود این است که، چرا اینترنت و دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار از یکدیگر جدا و مجزا نیستند؟ اینترنت، تاکنون مزایای بسیاری را در اختیار مردم قرار داده است و ویژگیهای بسیار مثبتی همچون: ارزان بودن، دسترسی سریع و راحت، بروزرسانی و تحول دائمی و ایجاد ارتباط بین اقصی نقاط جهان را دارا است. به صورت خلاصه، زندگی دیگر بدون اینترنت برای افراد امکانپذیر نخواهد بود! بنابراین، چه چیزی از این بهتر که از ابزاری برای تبلیغات ایده کسب و کار خود استفاده کنیم که افراد بیشترین ارتباط را با آن احساس میکنند، دسترسی راحت به آن دارند و محتملتر است که بتوان از طریق آن بر روی افراد تاثیر عمیق گذاشت؟
اینترنت به دلیل ویژگیهای مثبتی که دارد، حتی سبب شده است تا علوم مختلف آسانتر با یکدیگر ارتباط بگیرند. گرایشهای مختلف تحصیلی و کاری، در نهایت هر کدام نقش خود را پیدا کردهاند تا از طریق دنیای دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار به رشد بازاریابی کمک شایان و مهمی کنند. دیجیتال مارکتینگ، دارای زیرشاخههای مختلفی است که در ادامه هرکدام از آنها را به جزئیات مورد بررسی قرار خواهیم داد.
9 نوع دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار
هر نوع یا شکلی از بازاریابی که در آن از اینترنت یا اشکال مختلف دیگر ارتباطات دیجیتال استفاده شود، نوعی از دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار محسوب خواهد شد. این تعریف، سادهترین شکلی است که میتوان از طریق آن یکی از مهمترین عناصری که دنیای تجارت آنلاین و مدرن را تحت تاثیر قرار داده است، توصیف کرد. همینطور که دنیای ما بیشتر و بیشتر به سمت دیجیتالیتر شدن پیش میرود، بازاریابی دیجیتال نیز بازه و گستره خود را افزایش میدهد.
این نوع از بازاریابی بسیار پویا بوده و دائما در حال تکامل است. الگوریتم و روشی که ممکن بود چندین سال گذشته پاسخگوی صنعت بازاریابی باشد، شاید امروز دیگر تاثیر عمیقی همچون گذشته نداشته باشد. موارد زیر، شامل زیرشاخههای مختلف در دیجیتال مارکتینگ هستند که امروزه بسیار پرکاربرد تلقی میشوند.
بهینهسازی موتورهای جستجو
دانش و تخصص سئو، از این موضوع که وبسایت شما قرار است تا در بالای صفحات جستجو قرار بگیرد، اطمینان حاصل میکند. سئوکاران و کسانی که در زمینه بهینهسازی وبسایت فعالیت دارند، حجم وسیعی از بازار مارکتینگ را تشکیل میدهند. به صورت معمول، فرآیند سئو مشمول کلمات و عباراتی کلیدی است که به صورت مداوم در محتوای شما تکرار میشوند و شما قصد دارید زمانی که کاربر آن را در موتور جستجو سرچ میکند، محتوای شما برای او نمایش داده شود.
برای مثال؛ اگر به فروش شکلات میپردازید، بهتر است تا در رابطه با کلمه کلیدی که افراد بیش از همه آن را جستجو میکنند محتوا تهیه کنید و بر روی آن مانور دهید تا بتوانید با آن کلمه کلیدی، مشتریان بسیار بیشتری را تحت هدف خود قرار دهید. برای اینکه بتوانید از طریق این نوع دیجیتال مارکتینگ به موفقیت برسید، باید همیشه کیفیت محتوای خود را حفظ کنید.
تبلیغات کلیکی
تبلیغات PTC، روشی نوین از دیجیتال مارکتینگ است که شما با پرداخت هزینه به ناشر، به ازای هر کلیکی که فرد بر روی تبلیغات منتشر شده شما انجام میدهد، یک ترافیک جدید را به وبسایتتان هدایت میکند. تبلیغات کلیکی، همان وظیفه سئو را انجام میدهند و موجب افزایش ترافیک و بازدید وبسایت شما میشوند.
همچنین، روش دیگری برای افزایش رتبه در صفحه نتایج جستجوی گوگل وجود دارد که به ازای پرداخت هزینهای، شما قادر خواهید بود تا به رتبه اول تا سوم صعود کنید. از طرف دیگر، به ازای هر کلیکی که یک فرد دیگر بر روی وبسایتتان در صفحه نتایج انجام میدهد، مقدار هزینه برای شما محاسبه شده و از موجودی اعتباری که شارژ کردهاید کم میشود. این مورد نیز نوعی دیگر از تبلیغات کلیکی یا PTC را شامل میشود.
بازاریابی محتوایی
توزیع، ترویج و انتشار انواع محتوا توسط یک کسب و کار که بتواند مشتریان را راغب به خرید یا بهرهگیری از خدمات یک کسب و کار دیگر کند، هدف این نوع دیجیتال مارکتینگ را توضیح میدهد. تولید محتوا میتواند در غالب وبلاگ، پستها در شبکههای اجتماعی، ویدیو، پادکست، اینفوگرافی و بنرهای گرافیکی باشد.
محتوایی که از قوانین و قواعد بهینهسازی وبسایت پیروی میکند و برای کاربران مفید و جالب است، پتانسیل این را دارد تا مشتریان بالقوه و فالوورهای ارگانیک را به خود جذب نماید. در صورتی که قصد دارید تا این استراتژیهای بازاریابی را در مسیری موثر بکار گیرید، باید پیش از هر چیز، مشتریان و مخاطبین هدف خود را بشناسید. نکته مهمی که در این میان وجود دارد، اهمیت و وابستگی شدید دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار و کانالهای آن به بحث تولید محتوا است.
بازاریابی از طریق شبکههای اجتماعی
یکی از مهمترین بخشها در بازاریابی کسب و کار، شبکههای اجتماعی تجارتها و بیزینسها هستند. اشخاصی که در زمینه سوشال مدیا تخصص کافی دارند، باید بتوانند با تبلیغات و ترویج هر برند در انواع شبکههای اجتماعی اعم از اینستاگرام، لینکدین و توییتر، ترافیک وارده به وبسایت شخصی و همچنین دیگر سوشال مدیاهای برند مورد نظر را افزایش دهند. هدف از تبلیغات برای این برندها در شبکههای اجتماعی، افزایش آگاهی نسبت به آنها و همچنین جذب مشتریان بیشتر است. برخی از کانالها و سوشال مدیاهای مناسب برای برندسازی و تبلیغات برند، در بخش زیر آورده شدهاند:
- توییتر
- پینترست
- یوتیوب
- لینکدین
- اسنپ چت
- اینستاگرام
- فیسبوک
بازاریابی با ویدیو
پلتفرمهایی همچون آپارات و یوتیوب که مخصوص اشتراکگذاری ویدیو هستند، کانالهایی بسیار مناسب برای بازاریابی ویدیویی محسوب میشوند. شایان ذکر است که امروزه بازاریابی دیجیتال تا حد زیادی به این مارکتینگ وابسته میباشد. البته، دو مورد ذکر شده تنها بسترهای دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار ویدیویی نیستند؛ بلکه امروزه تیک تاک و اینستاگرام نیز در این زمینه پیشگام میباشند. Reels و Story در اینستاگرام جزو ویدیو مارکتینگهای کوتاه و تاثیرگذار محسوب میشوند. نکاتی که باید در حوزه دیجیتال مارکتینگ ویدیویی بدانید، شامل موارد زیر هستند:
- مخاطبین هدف ویدیوی خود را از طریق انجام تحقیقات، تعیین کنید.
- با بهرهگیری از عناصر خلاقانه خود سعی در درگیر کردن مخاطب داشته باشید.
- ویدیوی شما باید دارای خط داستانی و سناریویی مشخص باشد.
- هدف خود را از ساخت ویدیو مشخص کنید.
- بهتر است بودجهای را برای تولید ویدیوی خود در نظر بگیرید تا خروجی کار، یک فایل حرفهای و با ارزش باشد.
بازاریابی موتورهای جستجو
نوع این دیجیتال مارکتینگ، تقریبا از اسم آن قابل فهم میباشد. در واقع، شما میتوانید به وسیله موتورهای جستجو برای بهینهسازی، افزایش ترافیک و دریافت رتبه بهتر وبسایتتان، اقدام نمائید. همانطور که در بالاتر نیز به این نکته اشاره شد، در بازاریابی موتورهای جستجو یا SEM گوگل با دریافت مقداری هزینه از شما، تمام اهدافتان از انجام فعالیتهای سئو را تحقق میبخشد. این امکان، به شما اجازه میدهد تا رتبه خود را بین موارد اول تا سومی که در صفحات جستجوی گوگل نمایش داده میشوند، خریداری کنید.
پیوندی که سئو و دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار در موتورهای جستجو به ویژه گوگل دارند، بسیار محکم است. بنابراین، فعالیتهای سئویی که شما انجام میدهید موجب میشوند تا بازاریابی و دیجیتال مارکتینگ کسب و کارتان رشد کند. از طرف دیگر، در صورتی که بر روی حوزه دیجیتال مارکتینگ و بازاریابی کسب و کارتان تا حد زیادی کار کنید، قادر خواهید بود تا به بهینهسازی و سئوی وبسایتتان نیز کمک بزرگی کنید.
دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار با اینفلوئنسری
یکی از بروزترین و نوینترین اشکال دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار، شامل اینفلوئنسر مارکتینگ میباشد. افرادی که در شبکههای اجتماعی همچون اینستاگرام، فالوورها و دنبالکنندگان زیادی دارند، میتوانند به عنوان یک رسانه تبلیغاتی و بازاریابی مفید به کسب و کار شما کمک کنند. در حقیقت، یک فرد اینفلوئنسر میتواند به عنوان سفیر برند شما فعالیت کند. وظایفی که یک اینفلوئنسر بر عهده میگیرد، شامل معرفی محصولات و خدمات شما است.
او موظف است تا تصاویر، ویدیو یا تیزرهای تبلیغاتی کسب و کار شما را در صفحه خود منتشر کند تا مشتریان بالقوه و فالوورها، از برند شما آگاهی لازم را بدست آورند. کسانی که به عنوان اینفلوئنسر یا فرد تاثیرگذار در شبکههای اجتماعی فعالیت دارند، باید بتوانند نفوذ و تاثیر لازم را در ذهن و قلب فالوورهای خود ایجاد کنند تا در نهایت، بتوانند آنها را تشویق کنند که از محصولات و خدمات شما استفاده نمایند.
بازاریابی یکپارچه
این نوع از دیجیتال مارکتینگ، زمانی اتفاق میافتد که شما یک تصویر، شعار و یک بنر تکراری را در سوشال مدیاهای مختلف به اشتراک بگذارید. برای مثال؛ فرض کنید که در حال تماشای یک فیلم از تلویزیون هستید و آگهیهای بازرگانی شروع به پخش شدن میکنند. در همین حال، شما تبلیغ یک رستوران را میبینید که یک کاراکتر جغد معرف آن است. پس از آن، به فروشگاه میروید تا خرید کنید که پوستر آن رستوران را با همان تصویر و کاراکتر جغد دوباره مشاهده میکنید. بعد از اینبار، بارهای متعددی تصویر و پوستر مشابه را در شبکه اجتماعی اینستاگرام، تلگرام، بیلبوردها و دیوارهای مختلف در خیابان مشاهده میکنید. این نوع بازاریابی، “بازاریابی یکپارچه” نام دارد.
حال اگر بخواهیم این بازاریابی را در زمینه دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار توضیح دهیم، میتوان آن را در رابطه با شبکههای اجتماعی مختلف و همچنین وبسایتها، بازگو کرد. زمانی که شما یک تبلیغ یکسان را به صفحات مختلف در اینستاگرام بدهید تا برایتان منتشر کنند و همچنین، زمانی که همان تبلیغ تکراری را در وبسایتهای مختلف به عنوان یک بنر تبلیغاتی انتشار دهید، در نهایت آنقدر در چشم بیننده آن را تکرار میکنید که میتوانید در ذهن او ماندگار شوید.
دیجیتال مارکتینگ از طریق ایمیل
زمانی که شما هدف خود را ارتقای کسب و کارتان از طریق تعامل با مشتریان قرار دهید، ایمیل مارکتینگ میتواند کانالی مناسب باشد برای اینکه بتوانید به هدف خود برسید! مزایا و نتایجی که این روش دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار دارد، شامل ایجاد آگاهی نسبت به برند، افزایش میزان وفاداری مشتری و دریافت بازخورد صادقانه از آنها خواهد بود. یکی از بهترین روشهای تقویت بازاریابی ایمیلی، از طریق خبرنامه است. شما میتوانید از دیگر افراد بخواهید برای دریافت اطلاعات بیشتر، در خبرنامه شما و از طریق وبسایتتان ثبتنام کنند. اگر تمایل دارید تا اطلاعات بیشتری را در زمینه دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار بدست آورید، میتوانید با یک مشاور کسب و کار نیز مشورت نمائید!
دیگر انواع دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار
در بخش زیر، به صورت خلاصه در رابطه با برخی دیگر از انواع دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار توضیح دادهایم که میتوانید با مطالعه و پیادهسازی آنها در حرفه خودتان، آن را توسعه دهید:
- بازاریابی با موبایل
- بازاریابی درونگرا
- مارکتینگ برونگرا
- استراتژی بازاریابی ویروسی
- بازاریابی از واقعیت افزوده و مجازی
- همکاری در فروش یا بازاریابی وابسته
- مارکتینگ از طریق عملکرد
جمعبندی
در این محتوا، به بررسی کامل دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار، معرفی زیرشاخههای دیجیتال مارکتینگ و ویژگیها و مهارتهایی که یک دیجیتال مارکتر باید از آنها برخوردار باشد، پرداختیم. همچنین، اهداف دیجیتال مارکتینگ را بررسی کردیم که شامل؛ افزایش آگاهی مخاطبین، افزایش اعتبار کسب و کار، بیشتر شدن میزان فروش محصولات و خدمات هر تجارت است. با اطلاعاتی که طی مطالعه این مقاله بدست آوردید، میتوانید یک چشمانداز کلی و مطلوب را جهت ورود به بازار کار دیجیتال مارکتینگ، داشته باشید و در نهایت، با آگاهی کامل نسبت به این موضوع، مسیر خود را آغاز کنید.